joi, 8 septembrie 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (85)



Zi de zi suntem asaltați de probleme. Simțim o presiune apăsătoare pe umeri. Începem să rămânem în urmă cu lucrurile pe care le avem de făcut. Simțim că pierdem controlul asupra vieții noastre, care pare că alunecă pe un plan înclinat. Încep să ne macine grijile. Se adaugă la acestea stresul și tensiunea acumulate în relațiile de familie, de la serviciu, din restul ocupațiilor noastre și al timpului nostru liber.
O reacție adversă și o supapă la această viață trăită sub presiune este binecunoscuta văicăreală continuă. Gândim că ne descărcăm sufletul, vărsându-ne oful și amarul, preoiectând vina peste tot în jur, victimizându-ne spre a forța din parte celorlalți o revărsare de compasiune. Cu toate acestea, rezultatul e cu totul altul decât cel așteptat. Ne simțim ocoliți, plângerile noastre repetate ajung să-i irite pe interlocutorii noștri, sau îi invită pur și simplu să înceapă și ei să se vaite, împuindu-ne capul cu nemulțumirile și frustrările lor.
Trebuie bine înțeles: este de evitat cu orice preț văicăreala continuă, care nu ne descarcă sufletul, ci ne încarcă tot mai mult și ne afundă treptat în deznădejde, pe care, în plus, o răspândim și în jurul nostru. E ca o otrăvire lentă, căreia trebuie să-i punem urgent capăt.
Când simțim nevoia să ne ușurăm sufletul, e bine s-o facem nu oriunde, oricum și în fața oricui, ci în fața unui om de încredere (duhovnic sau prieten apropiat). fără a proiecta vini în exterior, ci mărturisind neputința noastră și nevoia de ajutor.
Văicăreala continuă, așadar, pe lângă faptul că este expresia unei nematurizări, slăbănogește puterile sufletului, fiind o sursă de scurgere a energiei vitale care poate duce în timp la dezechilibre psihice și fizice, sau la imprimarea unui caracter dizarmonic pe întregul personalității noastre.
Iar față de ceilalți, se aseamănă unui vampirism energetic care-i îndepărtează afectiv de noi în timp, nefăcându-ne decât să ne simțim tot mai izolați și marginalizați.

Florin Caragiu



Niciun comentariu: