vineri, 28 august 2020

Fii tătic/mămică!

 



Părintele Ghelasie ne vorbea adesea despre chipul de filiație pe care îl purtăm și care este pecetea iconică a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Ne îndemna să fim conștienți de acest chip și să creștem în el până la măsura părintească.

Fii tătic”, îmi spunea, vizavi de comportarea față de ceilalți semeni.  Numai așa poți să ai o purtare de grijă iubitoare față de aproapele tău, după asemănarea iconomiei dumnezeiești. Să vezi dincolo de eventualele căderi potențialul de recuperare și sporire duhovnicească, să crezi și să nădăjduiești în întoarcerea lui cu fața către Dumnezeu. 

Părintele are puterea, primită de la Dumnezeu, de a se jertfi pentru copii, de a-i îngriji și iubi necondiționat, uneori de a-i mustra, pentru binele lor. Această dragoste necondiționată față de cei din jur este un gest al iubirii părintești. Nimic nu e întâmplător. Cei cu care ne întâlnim, de care auzim, care ajung pe o anume cale în conștiința noastră, ne sunt dați de pronia dumnezeiască în grijă, sunt, cum s-ar spune, în sensul preoției universale (a nu se confunda cu preoția sacramentală a Bisericii, primită prin hirotonie), “parohia” noastră. În cazul sfinților, lumea întreagă.

Nicio întâlnire nu-i întâmplătoare. Gândul tău bun, fapta ta bună, rugăciunea și închinarea ta, gestul tău cât de mic pot influența în bine pe cineva ce trece pe lângă tine, chiar fără să bănuiască nimic. Binele lucrează într-un mod cât se poate de rodnic, în chip nejefuit de slava deșartă, din anonimat.

Fii tătic, așadar, poartă-te cu ceilalți cum s-ar purta un părinte cu un copil, ca însuși Hristos cu noi toți: cu îndelungă răbdare, grijă iubitoare, dragoste necondiționată, cuvânt de îndreptare, discernământ, acțiune lucidă, jertfă de sine, cu acea micșorare de sine (chenoză) ce slujește pe celălalt, care trebuie să crească. 

Florin Caragiu


Niciun comentariu: