miercuri, 13 aprilie 2011
Cuvânt la lansarea volumului „Vecernie” (Platytera, 2011) - Centrul Cultural Aurel Stroe, Buşteni, 2 Aprilie 2011
Teoria mutaţiei valorilor estetice, aşa cum o înţelegea Lovinescu, spunea ceva în genul următor: prin evoluţia sa socio-istorică, omul se schimbă în ce priveşte preferinţele sale culturale, sociale, comportamentale ş.a.m.d. În spaţiul culturii, regula e aceeaşi: valorile estetice se perimează şi suferă mutaţii, devenind valori istorice. Deşi această concepţie spune un adevăr, nu atinge totuşi paradoxul uman al eternei reîntoarceri. Postmodernismul însuşi recunoaşte în omul de azi nostalgia clasicismului şi pe cea a romantismului, tendinţa retro-valorizării de tip cultural şi religios, printr-un fel de redescoperire a valorilor tradiţionale şi chiar prin revenirea la simplitatea mesajului.
După Evanghelie, fiul rătăcitor şi-a cunoscut părintele cu adevărat abia după revenirea sa acasă.
Astăzi, mai mult ca oricând, poezia e căutată ca o experienţă a omului întreg, nu exclusiv a literatului, a specialistului. Punem în joc sufletul nostru pentru a scrie un vers, fie el rimat sau alb. Şi a scrie poezie cu rimă nu reprezintă neapărat un handicap al creaţiei. Să ne gândim la un model peren: Mozart a fost un spirit foarte liber, deşi a respectat forma clasică, şi chiar intenţionat nu a inovat în exces.
Poetul Eugen Serea scrie cu rimă, are o scriitură prin excelenţă transparentă şi un gând orientat la fel de limpede spre Dumnezeu. Virtutea sa e că nu-şi caută cuvintele, de parcă acestea vin singure, în viteză, la locul şi în chipul potrivit, după o lege a bunului simţ. Astfel, este depăşită atenţia faţă de exactitate. Nu se obţin efecte spectaculoase, şi nici nu sunt urmărite, pentru că referinţa de fond a textului rezidă undeva în afara scriiiturii, în lumea vieţii. Scriind, poetul arată spre viaţă, intenţionează să convingă că omul poate scrie poeme cu flacăra sufletului său.
Florin Caragiu
(Cuvânt la lansarea volumului „Vecernie”, Platytera, 2011.)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Da-ne si cateva mici mostre, Florin! (Ar fi mult mai elegant si mai util pt prezentarea ta, decat sa le cautam noi pe internet...)
Spre exemplificare, am dat cateva mostre la linkul
http://florincaragiu.blogspot.com/2011/03/in-spini-ca-trandafirii.html
Ai fost la Busteni? Eu l-am apreciat enorm pe Aurel Stroe! A fost mai mult decat un compozitor, a fost un filosof al muzicii! Acolo se fac si alt gen de serate, nu? Adica nu doar pe teme muzicale!
Da, am fost la lansarea de la Buşteni a cărţiin lui Eugen Serea. E un spaţiu excelent pentru promovarea culturii. S-a organizat între timp şi un cenaclu de poezie...
Tot "Havenly chance" se poate numi si spalarea pacatelor noastre de catre Iisus, Fiul lui Dumnezeu!
Lumina Lui sa va patrunda sufletul si trupul!
Hristos a inviat!
Adevărat a-nviat!
Trimiteți un comentariu