luni, 16 februarie 2015

Serile Sinapsa (XI) cu Adrian Georgescu, Sorin Lavric și Monica Patriche


Serile Sinapsa (ediția a XI-a)

Invitați: Adrian Georgescu, Sorin Lavric, Monica Patriche
Moderatori: Florin Caragiu, Octavian Soviany


Braseria Alouette, Str. Bibescu Vodă nr. 19
Sâmbătă 21 Februarie 2015 ora 18.00 - EDIȚIE REPROGRAMATĂ Vineri 27 Februarie de la 18.00

Organizatori: Florin și Diana Caragiu
Partener Media: FDL.ro Fabrica de Literatura

***

În textele lui Adrian Georgescu cuvintele sunt încredințate scrisului ca “sângele absorbit de țărână”. Una lângă alta se statornicesc întrebările, răspunsul “adastă ca să-și deschidă cupola”. O pleoapă de lumină bate bezna, gândul preschimbat în rugăciune se înalță spre Dumnezeu ca un “porumbel izbucnit dintr-o cută a pământului”. Respirația literei capătă ritmul și profunzimea rostirii liturgice, ce împresoară “adevărul cu dezvăluirile inimii”. În tinderea de a cuprinde necuprinsul, ni se înfățișează un relief al paradoxurilor fecunde, în care autorul poate spune: "scoate-ți lumea din amintire, dar și din uitare". Un fel de a exprima nevoia de eliberare de masca mortuară a existenței create și de regăsire a chipului înzidirii ei în viața cea fără de hotare de la izvorul Treimii.

Florin Caragiu

Recuperând în filosofie iubirea de înțelepciune din nisipul logicii sterpe, adept al unei gândiri deschise, Sorin Lavric redescoperă valența afinităților culturale, stofa aristocratică a valorii și importanța respirației comunitare ca soluție la deșertificarea peisajului spiritual.

Florin Caragiu

La Monica Patriche curgerea heraclitiană și nemișcarea parmenidiană se însoțesc poetic în felul în care zidul apare ca o rochie de mireasă, barierele între memorie și făpturi se topesc și îngerul se mută dintr-o carte în alta. Oriunde ai privi, te întâmpină semnul ștergerii granițelor din lucruri, o dată cu prefacerea timpului în melos.

Florin CaragiuNiciun comentariu: