vineri, 16 aprilie 2021

EVENIMENT EDITORIAL: Alexei Nesteruk, „UNIVERSUL DUPĂ IMAGINEA LUI IMAGO DEI" (ed. Platytera, 2021), prefață și traducere din limba engleză de Florin Caragiu)

 


EVENIMENT EDITORIAL:

Alexei Nesteruk, UNIVERSUL DUPĂ IMAGINEA LUI IMAGO DEI" (ed. Platytera, 2021), prefață și traducere din limba engleză de Florin Caragiu.
Alexei V. Nesteruk este doctor în Matematică şi Fizică, respectiv în Filosofie. În prezent, este profesor invitat şi cercetător ştiinţific principal la Universitatea din Portsmouth şi cercetător ştiinţific coordonator la Centrul Interdisciplinar de Studii de Istorie şi Filosofie a Ştiinţei şi Tehnologiei de la Universitatea Tehnică Marină din St. Petersburg. Este diacon al Diocezei Tiatirei şi a Marii Britanii, din Patriarhia Ecumenică. Autorul prezentei cărţi dispune de rara capacitate de a desfăşura un dialog fecund între teologie şi ştiinţă la nivel filozofic înalt, căruia îi atribuie statutul de sarcină de maximă urgenţă a umanităţii în realitatea socio-istorică actuală.
De cercetătorul și profesorul Alexei Nesteruk mă leagă o mai veche prietenie. L-am cunoscut la București, cu ani în urmă, cu ocazia unor conferințe interdisciplinare, pe tema dialogului între știință și religie. Am păstrat de atunci legătura, dezvoltându-se o prietenie ce mă onorează. În limba română, anterior cărții de față, Universul după imaginea lui Imago Dei" (ed. Platytera, 2021), i-au mai fost publicate altele două: Universul în comuniune" (ed. Curtea veche, 2009) și Lumina de la Răsărit" (ed. Basilica, ed. Universității din București, ed. Al. I. Cuza din Iași, 2017, Prefață și Postfață de subsemnatul). Sinteza pe care Alexei Nesteruk o operează între viziunea patristică și cosmologia actuală este, prin coerența și acuratețea discursului, un important reper contemporan al întâlnirii științei, filosofiei și teologiei. Autorul deschide în această scriere o perspectivă fascinantă, mergând până în miezul vieții liturgice, ce are ca punct culminant unirea omului cu Dumnezeu și cu întreaga creație. Este o carte a unui renumit savant cosmolog, teolog creștin-ortodox, ce-și merită locul în biblioteca personală a celor pasionați de cunoaștere. (Florin Caragiu)
„Angajamentul teologic în cosmologie este o expresie caracteristică a universului văzut şi nevăzut, aşa cum apare omului în perspectiva comuniunii, adică prin ochii şi simţurile luminate de către prezenţa divină. Numeroase cărţi de cosmologie discută rolul şi locul umanităţii în univers. Această carte aduce universul înăuntrul umanităţii, făcând din el acea oglindă a sufletului, pe care umanitatea doreşte cu disperare s-o găsească.” (Alexei Nesteruk)
Format carte: 22, 5 cm / 14, 5 cm.
Număr de pagini: 496.
Preț: 65 lei.
Cartea se poate comanda la adresa de mail: edituraplatytera@gmail.com

Niciun comentariu: