vineri, 26 februarie 2010

Lansarea volumului "Sentic" la Librăria Humanitas "Joc secund" din Timişoara şi lectură la Cenaclul "Pavel Dan"


Luni, 1 martie, de la ora 18 va avea loc la Librăria Humanitas ("Joc secund") lansarea volumului Sentic (ed. Vinea, 2009). Vor vorbi: Cornel Ungureanu şi Eugen Bunaru.

Marţi, 2 martie, lectură la cenaclul "Pavel Dan" – Florin Caragiu, la Casa Studenţilor, Timişoara, de la ora 18.30.

(fotografie realizată de George Floarea)

Mulţumiri Monei Stănilă, care s-a ostenit cu organizarea acestor evenimente şi Dafinei David pentru realizarea afişului.




O referinţă de la Iulian Costache:

Volumul „Sentic” apărut la editura Vinea sub semnătura poetului Florin Caragiu este o carte care promite să fie interesantă, pornind chiar de la titlul ei. Ce înseamnă „sentic” ştim de la creatorul acestei noţiuni rafinate şi complexe, dr. Manfred Clynes, al cărui fervent admirator a fost, printre alţii, violonistul Yehudi Menuhin. În linii foarte generale, „sentic” se referă la modul de organizare a emoţiilor în muzica clasică. Contrast, devenire, sistem de tonalităţi, dominantă, modulaţie, melodie, armonie, atracţie, totul aici pledează pentru selecţie valorică şi o maximă implicare umană în destin. Pe de altă parte, trebuie spus, calificativul de „sentic” se referă la acel ciclu al emoţiilor care nu pot exista ca atare în afara unui gest de concretizare artistică, cu tot ce implică acesta: fantezie, dramatizare, simulare creativă, crearea şi trăirea unei realităţi virtuale etc. Prin structura şi devenirea sa, ca mod de a cristaliza trăirea, volumul „Sentic” dezvoltă armonios valenţele titlului cu o inedită şi impresionantă culminaţie finală, în secţiunea intitulată „sentic” (jam-session cu Carmen Lasswell). Cartea se constituie, şi după aprecierea criticului Marin Mincu, într-o tentativă reuşită de depăşire a douămiismului canonic în poezia română actuală. (Iulian Costache)

Niciun comentariu: