miercuri, 26 februarie 2014

Jurnal de seară (19)






„Întru răbdarea voastră vă veţi dobândi dragostea”... Fără a fi defel minimalistă, dragostea dă dovadă de firesc în tot ce face. Nu înclină spre forţări sau încrâncenări, ce se iscă atât de ades dintr-o atitudine războinică. Graba sau panica, de asemenea, îi sunt străine. Respectă ritmul de creştere al vieţii sub înrâurirea harului dumnezeiesc, cunoscând că „taina nu se poate raţionaliza, nu se poate forţa” (părintele Ghelasie). Este, astfel, un excelent catalizator al proceselor prin care viaţa se regenerează şi se înnoieşte, conectându-se la Sursa ei dumnezeiască. Şi dacă se spune că „împărăţia dragostei se ia cu asalt”, acest asalt nu e altceva decât gestul care prelungeşte cu naturaleţe revărsarea sufletească, ieşirea din sine spre celălalt.
Totodată, dragostea răstoarnă domnia cantitativului, absolutismul structuralist, punând accent pe consistenţa dialogică a viului. Cunoaşterea promovată de ea este, prin urmare, una prin excelenţă participativă. Sesizând legăturile la distanţă între toate făpturile, lucrurile, lucrările şi cuvintele, ea dă o notă universală responsabilităţii.
În modul antagonist al fiinţării, glasul celuilalt apare asfixiat, sau ca o notă de subsol la vocea proprie care acoperă prim-planul, dând un accent monologic existenţei. Dragostea, în schimb, îmbrăţişează dialogul ca pe însăşi respiraţia ce oxigenează sângele vieţii. Ea ştie să se oprească să asculte pe celălalt, se retrage din prim-plan dând spaţiu intervenţiei lui, se bucură să se micşoreze, ca acela să crească. Răspunsul ei nu pune în cale bariere şi baricade, ci durează punţi, deschide noi orizonturi.
Dragostea nu exploatează pe nimeni, nu smulge de la celălalt ceea ce are nevoie, ci se opreşte să primească darul lui cu mulţumire. Ea îl sustrage pe celălalt gravitaţiei eului propriu şi îl înscrie o dată cu sine pe orbita iubirii dumnezeieşti. 

Niciun comentariu: