miercuri, 10 august 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (43)



Apropierea de Dumnezeu cu un adânc simțământ de pocăință (schimbare a minții, metanoia) are loc pe fondul unei dispoziții de armonizare cu voia lui Dumnezeu ce integrează în linia melodică a iconomiei divine momentele de dizarmonie și colaps.
Atonalul căderii este subsumat unei rezolvări în perspectivă a conflictelor tonale, spre atenuarea mișcărilor tectonice intenționale și motivaționale dizarmonice, prin regăsirea unității pe un plan mai profund, sondând prin dorirea inimii după intenționalitatea spre comuniune și strălucirea dragostei necondiționate ce iradiază din chipul dumnezeiesc.
Sunt momente în care îndreptățirile și justificările tale constituie o frână ce-ți poate bloca și anihila orice șansă de înaintare, de depășire a limitărilor proprii, de ieșire din fundătura stagnării, a plafonării, a stenozei spirituale.
De aceea e nevoie ca, fie și pentru răstimpul unei respirații spirituale, să lași deoparte toată dreptatea pentru a face loc dragostei, singura care te poate ajuta să treci peste stavilele vieții, fără să apeși pe frâna resentimentului, fără să îngustezi dramatic perspectiva asupra vieții prin lentila justificărilor sau îndreptățirilor egoiste. 

Florin Caragiu


Niciun comentariu: