marți, 16 august 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (51)



Cum să-ți educi copilul? Încurajând în primul rând prin exemplul personal virtuțile lui și descurajând cu o statornică blândețe pornirile lui pătimașe. Nu te angaja în certurile de cuvinte sau în nesfârșitele discuții purtate în contradictoriu ce sapă la temelia încrederii și seamănă suspiciunea și chiar resentimentul.
Cuvântul tău să fie: ce este da, da, și ce este nu, nu, fără a susține prin argumentări nesfârșite rațiunea unei decizii, ci justificând-o în primul rând prin atitudinea ta neschimbată de iubire, prin intenția ta  orientată ca acul unei busole spre bine și atentă la nevoile și măsurile celuilalt.
Dialogând cu el, poți realiza chemările și înzestrările lui, sprijinindu-l în orice acțiune ce ajută la dezvoltarea personalității, manifestarea benefică a creativității și lărgirea orizontului său, ajutându-l în același timp să sporească în virtutea discernământului, în cunoașterea de sine absolut necesară pentru depășirea de sine prin milostivirea și ajutorul lui Dumnezeu.
Calmul tău lăuntric poate să-i ofere un model viu al opririi reacțiilor de panică atât de ades generatoare de greșeli necontrolate. Dublând virtutea discernământului, atitudinea ta de nejudecare a aproapelui, purtarea ta înțelegătoare cu neputințele oamenilor și atentă la corectarea propriilor neputințe îl va ajuta ca, la rândul său, să nu deprindă răul obicei al osândirii aproapelui, ce-i poate închide porțile iertării dumnezeiești.
La fel, deprinderea ta de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate îl poate feri de neajunsurile pornirii spre cârtire, ce seamănă frustrarea paralizantă în cugetul omului, deprimându-i toate puterile sufletului.
Pe scurt, conștientizează faptul că viața ta se află într-o profundă rezonanță afectivă cu viața lui și urgența de a te schimba tu însuți în bine pentru a-i înrâuri în bine viața.
Elimină fixațiile proprii ce ajung să fie factori de atracție (în cazul imitației) sau respingere (în cazul disocierii) ce dăunează unei relații sănătoase, atmosferei de intimitate și respect în care înfloresc bucuria, încrederea, credința, nădejdea și dragostea.
Nu uita: cea mai bună moștenire pe care o lași copilului tău este icoana propriei tale vieți luminată de făclia aprinsă a iubirii tale, pe care o va avea înainte și îl va susține în toate momentele de cumpănă.

Florin Caragiu




Niciun comentariu: