sâmbătă, 17 decembrie 2016

Jurnal de Tabără - Brașoave 2 (15-17 Decembrie 2016)




Cele trei zile petrecute la Brașov în cadrul taberei Brașoave 2 au fost pline ochi de lucruri interesante. Am luat contact și am legat prietenii cu câțiva poeți bulgari excelenți, niște figuri parcă desprinse din poveste. Neli Piguleva, Maia Angelova, Plamen Penev și Krasimir Manev în traducerile excelente ale lui Anka Staneva ne-au adus înainte o poezie inspirată, imaginativă, presărată cu surprize și cu scăpărări de sens mergând de la un debordant onirism până la amintiri din viitorul eshatologic, în care natura însăși cu obiectele neînsuflețite se umple de viața spiritului, trezind emoții profunde. Am cunoscut și revăzut o serie de poeți români de ale căror creații și dragoste de poezie ne-am bucurat deopotrivă. Părintele Vasile Olteanu ne-a răvășit din nou cu darul lui de a face viu un trecut pierdut pe apele timpului, făcându-ne încă o dată să realizăm că memoria e purtătoare de duh. Criticul Răzvan Voncu a adus la rândul său argumente consistente în favoarea nevoii de cunoaștere reciprocă între spiritul român și cel bulgar, de regăsire a ceea ce este comun și totodată o contribuție specifică și de interes general în peisajul european, atât prin reîntoarcerea la izvoarele comune cât și printr-o comunicare a însușirilor în simfonia creativității. În ultima zi a avut loc la Casa Mureșenilor lansarea volumului „Loc ferit” al d-nei Liliana Ursu, o poetă în care consistența simțirii creștine ortodoxe se împletește cu inflexiunile poeziei americane a cărei bună cunoscătoare este. Pe tot parcursul evenimentului Laurențiu Ciprian Tudor, Cătălin Stanciu și Adrian Munteanu au purtat de grijă, în cele mai mici amănunte, ca atmosfera exterioară să concorde cu rezonanțele lăuntrice. Ne-am bucurat de prezența caldă și apropiată a președintelui filialei USR Brașov, Adrian Lesenciuc. Pe tot parcursul evenimentului lecturile de poezie au fost învăluite de ambianța muzicală și de rezonanța unor tablouri ce au amplificat rezonanța cuvântului. Personal am stat într-un apartament la poalele Tâmpei, într-un decor feeric. Abia întorși la București, retrăim momentele captivante în care am respirat poezie, prietenie, frumusețe, încât frigul însuși a fost transformat într-o substanță de contrast a delectării.

În răstimpul celor trei zile au urcat pe scenă 19 poeți: Maia Angelova, Neli Piguleva, Krasimir Manev, Plamen Penev, Gabriel Chifu, Adrian Lesenciuc, Laurențiu-Ciprian Tudor, Cătălin Stanciu, Adrian Munteanu, Mihaela Malea Stroe, Maria Dobrescu, Pr. Călin Sămărghițan, Florin Caragiu, Diana Caragiu, Daniela Șontică, Liliana Ursu, Pr. Cristian Muntean, Nicolae Oprișan și Ionel Simota, 3 pictori: Victoria Țăroi, Iulia Șchiopu și Horia Țigănuș, 3 muzicieni: Liliana Iacobescu (pian), Valentin Șerban (vioară) și Leona Varvarichi (violă) și 2 conferențiari: Răzvan Voncu și Pr. Vasile Oltean.

Florin Caragiu

2 comentarii:

Adrian Munteanu spunea...

Multumesc, Florin. Intotdeauna cei sensibili se vor aduna si se vor simti bine.

Florin Caragiu spunea...

cu mult drag, Adrian, reusita ta de intrupare a poeziei in arta expresiei dramatice e admirabila, unica! iti multumim ca existi!